Aranżacja biura, czyli co się stanie, jeśli damy pracownikom styropian i farbki?

Praca we wspaniałym świecie Super Mario, w dżungli, a może w drewnianej górskiej chacie? Wszystko to jest możliwe w berlińskim biurze eDarling (Affinitas GmbH).

Aranżacja biura

Biuro prawdziwie oddaje atmosferę firmy, pełną dynamiki i kreatywności. Każde z pomieszczeń jest tak różne, jak różni są ludzie, którzy tu pracują, pochodzący z trzydziestu krajów i mówiący trzynastoma językami.

Aranżacja biura

W ciągu tygodnia poważne biuro na berlińskim Kreuzbergu zmieniło się nie do poznania. Wszystko zaczęło się od konkursu pomiędzy poszczególnymi działami firmy, które miały ozdobić swoją własną przestrzeń pracy w oryginalny sposób. Trzystu pracowników namiętnie dekorowało biuro eDarling w Berlinie, według swoich własnych pomysłów. Powstała wybuchowa mieszanka stylów. Jakich? Właściwie należałoby zadać pytanie: „Czego tu nie ma?” Na pewno nudy i szarzyzny.

„Przyjemniej jest siedzieć pod baobabem, choćby papierowym, niż przy nudnym i surowym regale z segregatorami.” - mówią pracownicy.

Żeby dostać się do swojego biurka ludzie muszą przejść przez dżunglę, salon gier, skandynawską wioskę, pokonać ruch uliczny i wreszcie trafić do babcinego salonu.

Aranżacja biuraAranżacja biura: „Salon gier Pacman”:

Automat do gier i liczne instalacje z polistyrenu, symulują pikselową rzeczywistość gier wideo. Oto, co się może stać, kiedy dział graficzny dostanie trochę styropianu i farbki! (II nagroda).

Aranżacja biuraAranżacja biura „Ruch drogowy”:

W dziale IT jest dynamicznie, jak na ruchliwym skrzyżowaniu w godzinach szczytu. W tej części biura dominują sygnalizacja świetlna, znaki drogowe, przejścia dla pieszych oraz ulice, w razie potrzeby przekształcane w pole do mini-golfa. Dział IT otrzymał drugorzędne II miejsce.

Aranżacja biuraAranżacja biura „Home sweet home”:

Przytulnie jak w babcinym salonie, to pierwsze wrażenie, który ma każdy odwiedzający dział Internetional Business Development. IBD otrzymał pierwszą nagrodę za zbudowanie autentycznego drewnianego górskiego domku. A w nim okna z widokiem na malownicze krajobrazy poszczególnych krajów, fotele, dywany i żyrandole, wszystko czego potrzeba, żeby poczuć się jak w domu!