Redakcja eDarling
11324

Przepis na deser dla dwojga

ciasto
Randka w domowym zaciszu daje wspaniałe pole do popisu! Autorki blogów Karmelowy, Cukry Proste i Oobżarciuch proponują przepis na deser idealny do zaserwowania podczas romantycznej kolacji - lekki i pełen witamin bo owocowy, a jednocześnie z dużą ilością czekolady, która jak wiadomo jest doskonałym afrodyzjakiem, bo zawiera fenyloetyloaminę, związek uwalniany podczas zakochania się.

Przepis na deser nr 1- Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami

 

Łatwa dlatego, że nie trzeba robić i wstępnie wypiekać ciasta na tartę, a zrobienie nadzienia zajmie dosłownie 10 minut. Ogólnie rzecz biorąc jest to tarta, której podstawę stanowią rozkruszone herbatniki z migdałami, z czekoladowym nadzieniem z odrobiną startej skórki pomarańczowej, a to wszystko podane ze świeżymi truskawkami. Jej bardzo dużym plusem jest to, że nie jest za słodka, gdyż używamy czekolady gorzkiej, wymieszanej ze śmietanką, która łagodzi jej smak. Polecam!

Tarta czekoladowo-pomarańczowa (8 porcji)

 


Składniki na podstawę:

    150 g herbatników
    50 g masła,roztopionego
    50 g całych migdałów (ewentualnie mogą być też płatki)

Składniki nadzienie:

    200 g gorzkiej czekolady ( o zawartości kakao pow. 50%) posiekanej
    300 ml śmietanki 18 %
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    40 g masła

Do podania:

    100 g truskawek pokrojonych na plasterki (lub więcej jak lubisz)

Przygotowanie podstawy:

    Zmiksuj w blenderze herbatniki razem z migdałami na drobne okruszki.
    Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione masło, aż powstanie lekko wilgotna masa.
    Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, a w międzyczasie wylep powstałą masą okrągłą formę do tarty o średnicy ok. 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) i wstaw do lodówki na 20 min.
    Po tym czasie włóż do piekarnika i piecz 12-15 minut, następnie wyjmij do ostudzenia.

Przygotowanie nadzienia:

    W rondelku najlepiej z grubym dnem podgrzej 200 ml śmietanki, do momentu pierwszych bąbelków zapowiadających wrzenie.
    Dodaj czekoladę i masło,mieszając trzepaczką doprowadź do ich rozpuszczenia cały czas podgrzewając.
    Następnie dodaj skórkę pomarańczową, resztę śmietanki, dokładnie wymieszaj trzepaczką i odstaw do wystudzenia. Masa powinna być w miarę gęsta, ale jeszcze lejąca.

Końcowe przygotowanie tarty:

    Do wystudzonej podstawy wlej wystudzone nadzienie czekoladowe i rozprowadź je równomiernie.
    Wstaw całość do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na noc.
    Wyjmij tartę z formy i udekoruj truskawkami bezpośrednio przed podaniem.

 

Przepis na deser nr 2 - Ciasto czekoladowe z malinami
 

przepis na deser - ciasto z malinami

Składniki (na tortownicę 23 cm):

·    1 tabliczka gorzkiej czekolady
·    1 tabliczka mlecznej czekolady
·    1 kostka masła
·    4 jajka
·    1 szklanka cukru
·    ok. 300 g malin
·    cukier puder do oprószenia gotowego ciasta



Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Żółta oddzielić od białek. Białka ubić, stopniowo dodając do nich cukier. Dodać żółtka. Do piany delikatnie wmieszać ostudzoną masę czekoladową. Całość wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.  
Piec ok. 45 min.
Przed podaniem na ciasto wysypać maliny i prószyć cukrem pudrem.

 


 

 

Przepis na deser nr 3 - Pijane gruszki, czyli przepis na deser dla dorosłych

przepis na deser - pijane gruszki

Składniki:


·    4 gruszki
·    wino czerwone wytrawne
·    laska cynamonu
·    laska wanilii
·    kilka goździków
·    sok z 1 pomarańczy
·    czekolada deserowa


Przygotowanie:


Do garnka wlewamy wino, dodajemy laskę cynamonu, laskę wanilii, goździki
i wyciskamy sok z pomarańczy, wszystko podgotowujemy. Gruszki myjemy, obieramy i wycinamy od spodu gniazda nasiennie, nie przecinając gruszek. Wkładamy gruszki do wina i gotujemy je, aż zmienią kolor na bordowy i będą miękkie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gruszki podajemy na ciepło polane czekoladą.

A jaki jest Twój przepis na deser dla dwojga? Podziel się z nami i napisz komentarz!

 

Comments