eDarling prezentuje nowy blog naukowy

edarling

eDarling prezentuje nowy blog naukowy

Na nowym blogu „eDarling Perspectives – Behind the science of love“ – publikowane są fragmenty najnowszych badań naukowych, dotyczących osobowości, poszukiwania partnera oraz partnerstwa. Część opracowań powstała w oparciu o anonimowe informacje udzielone portalowi przez ponad 220 tysięcy singli z jedenastu krajów, w których eDarling prowadzi swoją działalność. Blog tworzony jest we współpracy z naukowcami z berlińskiego Uniwersytetu Humboldta oraz brytyjskiego University of Southampton.

Na blogu „eDarling Perspectives“, dostępnym pod adresem www.edarling.org, zamieszczane są artykuły naukowe dotyczące poszukiwania partnera oraz budowania relacji partnerskiej w związku. Współpracujący z eDarling europejscy psychologowie opierają się w swoich badaniach na anonimowych danych, udzielonych portalowi przez szukających partnera singli.

„Z moich obserwacji wynika, że ze wszystkich europejskich serwisów randkowych, to eDarling w największym stopniu przykłada wagę do pogłębiania wiedzy naukowej na temat miłości i życia w związku. Koncepcja doboru partnerskiego eDarling nie mogłaby zaistnieć w swoim obecnym kształcie bez wykorzystania najnowszych teorii i osiągnięć psychologii osobowości. eDarling w dużym stopniu zawdzięcza swój sukces wysokiej jakości metodzie doboru partnerskiego. Informacje, jakie przekazują nam anonimowo zarejestrowani na eDarling single, dotyczą wielu socjologicznych zagadnień i stanowią znakomitą bazę dla badań naukowych, prowadzonych przez współpracujących z nami uczonych.” – wyjaśnia David Khalil, założyciel i członek zarządu eDarling.

Zbiór danych, którymi dysponuje eDarling, obejmuje anonimowe odpowiedzi na 283 pytania, których udzieliło ponad 220 tysięcy singli z różnych krajów. „Informacje te są doskonałą podstawą do rozpoczęcia badań, do których przeprowadzenia brakowało wcześniej odpowiedniej ilości danych.” – tłumaczy dr psychologii Wiebke Neberich, konsultantka eDarling. Dodaje również: „Współpraca z psychologami osobowości oraz naukowcami badającymi relacje międzyludzkie jest bardzo inspirująca. Planujemy jeszcze wiele interesujących projektów, jesteśmy niezwykle ciekawi ich rezultatów.”
Wyniki badań będą regularnie publikowane na blogu „eDarling Perspectives“. eDarling ma nadzieję, że będą one pobudzały odwiedzających bloga do podjęcia ciekawych dyskusji. Co więcej, każdego miesiąca prezentowane będą nowe studia psychologiczne, opracowane przez naukowców z kooperujących uniwersytetów. Wyniki badań przedstawiane będą w sposób przejrzysty i interesujący. Osoby, które wezmą udział w badaniu, otrzymają indywidualnie opracowaną analizę swojej osobowości.

Z uwagi na międzynarodowy charakter firmy, blog prowadzony jest w języku angielskim. Pierwsze opublikowane artykuły rozpoczyna seria pytań: czy samotne kobiety są szczęśliwsze od samotnych mężczyzn, jaki powinien być idealny partner, czy nadchodzi era społeczeństwa singli?
„Pragniemy prowadzić blog w taki sposób, aby był on ciekawy nie tylko dla osób zainteresowanych psychologią. Blog powinien informować, bawić oraz pobudzać do dyskusji. Z tego powodu tematy na nim podejmowane muszą dotyczyć szerokiego grona osób i być aktualne.” – wyjaśnia Wiebke Neberich. David Khalil dodaje: „Współpraca ze specjalistami z wiodących europejskich uniwersytetów jest impulsem do poszerzania zakresu naszych działań. Naukowość, obok autentyczności i zorientowania na użytkownika, stanowi jeden z trzech filarów, na których opiera się działalność naszej firmy.”

Blog:
eDarling Perspectives – Behind the science of love
www.edarling.org
Aktualne tematy:
• Nowe odkrycie dotyczące europejskich singli: Do Single Women Outperform Single Men in Self-Esteem and General Well-Being? (Czy samotne kobiety są szczęśliwsze od samotnych mężczyzn?)
• Nowe studium psychologiczne przeprowadzone we współpracy z Uniwersytetem Humboldta i University of Southampton: Who is my Ideal Partner? (Kim jest, według mnie, idealny partner?)
• Dyskusja: Singles on the Rise! Bitter Reality or Urban Myth? (Wzrastająca liczba singli! Gorzka prawda czy mit?)
Współpracują z nami:
Aktualne wpisy na blogu powstały we współpracy z dr. Jochenem Gebauerem z Uniwersytetu Humboldta w Berlinie i prof. dr. Constantine Sedikides z brytyjskiego University of Southampton.
eDarling Perspectives – Behind the science of love
www.edarling.org

eDarling:
Portal eDarling skierowany jest do singli poszukujących stałego i udanego związku. Metoda doboru partnerskiego („matching”) opiera się na rozbudowanym, naukowo opracowanym teście osobowości. Składa się on z ponad 280 pytań i jest najbardziej kompleksowym testem oferowanym przez portale randkowe w Europie. Oprócz dokładnego sprawdzania każdego profilu założonego na portalu oraz przedstawiania propozycji tylko aktywnych użytkowników, eDarling oferuje także wiele atrakcyjnych możliwości komunikacji. Wysoki poziom rejestracji w serwisie eDarling jest doskonałym dowodem skuteczności wielowymiarowej działalności portalu. Serwis wyróżnia się wysokim poziomem świadczonych usług, skuteczną metodą doboru partnerskiego oraz europejskimi standardami poziomu bezpieczeństwa. W sierpniu 2010 r. „Computer Bild” – niemiecki odpowiednik pisma „Komputer Świat” – ogłosił eDarling zwycięzcą w plebiscycie na najlepszy test oferowany przez serwisy randkowe. eDarling działa w jedenastu krajach i posiada łącznie ponad 6 milionów użytkowników. Obecnie nasz serwis jest najszybciej rozwijającym się portalem randkowym w Europie. eDarling należy do berlińskiej firmy Affinitas GmbH. Na rynku polskim działa od lutego 2010 roku.