Jak się odżywiać, aby pozostawać zdrowym i atrakcyjnym dla partnera?

Odżywianie a atrakcyjność

„Jesteś tym, co jesz” – większość z nas zna to powiedzenie. Mimo to, rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, ile może zmienić odpowiedni sposób odżywiania, zarówno dla naszego zdrowia, jak i życia uczuciowego. Lato zdaje się być najlepszym okresem na to, aby zawalczyć o dobre żywieniowe zwyczaje, a co za tym idzie, lepsze samopoczucie, ładniejszy wygląd i być może szczęście u boku drugiego człowieka.

Wszyscy chcemy być uznawani za atrakcyjnych. Matka Natura nie każdego obdarowała tym samym typem urody – jedni są mocniejszej budowy, inni drobni. Atrakcyjność nie kryje się jednak tylko za sylwetką. Składa się na nią znacznie więcej elementów: tych które widzimy, oraz tych niewidocznych dla oka. To głównie te ostatnie potrafią zdziałać prawdziwe cuda w kwestii samopoczucia i tego, jak jesteśmy postrzegani.

Lato – idealny czas dla singla?

Lato to okres, kiedy wszyscy dostajemy nagłego zastrzyku energii – chce się nam aktywnie spędzać czas, korzystamy z przyjemnych temperatur i promieni słońca. Zaczynamy baczniej przyglądać się temu, co na co dzień spożywamy, starając się, aby na naszym stole gościło mnóstwo warzyw i owoców, gubiąc przy okazji zbędne kilogramy. Stajemy się atrakcyjniejsi, chętniej wychodzimy więc do ludzi. Lato jest doskonałą porą, również dla singli!

Zwykło się sądzić, że tak pozytywny wpływ na nasze zachowanie wywiera przede wszystkim słońce oraz przyjemne temperatury. Jak się okazuje, chińska medycyna ma na to swoje własne wyjaśnienie.

okładka magazynu SensChińscy mędrcy każdej porze roku przypisują związek z jakimś organem*. (…) Lato odpowiada za serce (czerwiec-lipiec), śledzionę i trzustkę (sierpień). To te organy wyznaczają rytm naszych letnich miesięcy.

Serce lubi uczucia, w końcu jest symbolem miłości – a w chińskiej medycynie jest też siedzibą umysłu, pulsuje od energii yang i kontroluje wszelkie emocje, w tym radość. I to właśnie często czujemy latem: w naszych sercach otwiera się naturalny rezerwuar radości.

Lato, szczególnie jego pierwsza połowa, jest więc czasem, kiedy więcej uwagi powinniśmy poświęcać sprawom serca i miłości. Jest to okres, kiedy mamy większą ochotę na życie towarzyskie i nie powinniśmy się przed nim bronić. Coś nas pcha do wyjścia z domu, do spotykania się z innymi ludźmi. Dobrze to widać na wakacjach, kiedy nawiązujemy z dużą łatwością nowe kontakty. Ale nawet człowiek, który pracuje i co dzień wraca zmęczony do domu, w weekend, kiedy odeśpi, chętnie spotyka się z ludźmi.

W letnich miesiącach, otwieramy się nie tylko na zabawę i aktywności na świeżym powietrzu. Nasze serca szybciej i chętniej otwierają się również na miłość.

Letnia dieta szczęśliwego singla

Lato to przede wszystkim słońce i wysokie temperatury, dlatego naturalne jest, że w lipcu czy sierpniu dużo się pije. Po jakie napoje należy jednak sięgać, jeśli chce się dostarczyć organizmowi tego, czego faktycznie potrzebuje? Z odpowiedzią znów przychodzą Chińczycy, którzy odradzają spożywania zimnych napoi, prosto z lodówki, gdyż te mogą osłabić żołądek. Wskazane jest natomiast picie mleka i miodu, gdyż świetnie nawilżają organizm. Plus oczywiścia woda!

Nie samym piciem żyje człowiek, nawet podczas upalnych dni. Nie wolno zapominać o przyjmowaniu pokarmów, nie mogą być jednak takie jak te, które spożywa się zimą czy jesienią. Na stole powinny gościć przede wszystkim owoce i warzywa: ogórki, pomidory, rabarbar, rzodkiewki, wodorosty, soja (w tym tofu), fasola mung, gruszki, arbuzy, czerwone owoce (np. czereśnie, wiśnie, maliny). Niewskazane są natomiast: czerwone mięso w zbyt dużych ilościach, kawa (wysusza organizm), ostre przyprawy, jak np. chilli, czosnek i pieprz (dodają organizmowi gorąca).

W drugiej połowie lata na pierwszy plan wysuwa się śledziona i trzustka, z tego powodu sierpniowa dieta powinna opierać się głównie na jabłkach, brzoskwiniach oraz figach. Wśród warzyw, naszą uwagę powinniśmy zwrócić przede wszystkim na marchew, dynię, ziemniaki i duszoną cebulę. Z przypraw powinno wybierać się imbir, kardamon, cynamon, oregano, rozmaryn i tymianek. Dojrzałe, późnie lato to czas, kiedy na stołach powoli zaczyna królować pyszna zupa dyniowa. Idealna również na randkę!

Przeczytaj więcej: Przepisy na randkę

Wsłuchując się w swoje ciało i stawiając na odpowiednią dietę, wiele się wygra. Organizm odwdzięczy się piękną cerą, błyszczącymi włosami, energią i poczuciem, że chce się działać, w tym również poznawać innych, flirtować i oczarowywać!

Więcej na temat chińskiego spojrzenia na zagadnienia zdrowia i diety latem można znaleźć w sierpniowym wydaniu magazynu Sens. Serdecznie zachęcamy do lektury!

banner

http://zwierciadlo.pl/magazyn/sens

Źródła

Źródło: Artykuł: „Wschodni przepis na zdrowie” autorstwa Agaty Domańskiej. Magazyn Sens, sierpień 2016.

O autorze: Kasia Hirt Zobacz więcej artykułów autorstwa Kasia Hirt

Banner FB